PUBLICZNA KOLEKCJA SZTUKI MIASTA WARSZAWY

Projekt Fundacji Bęc Zmiana

SND_percepcja / M3

fot: Tomek Kaczor

Artyści: Tomasz Kaczor
Miejsce prezentacja: Dolinka Służewiecka
Typ obiektu: seria fotografii
Data powstania: 2011

Zaproszony do projektu uznany fotografik młodego pokolenia Tomasz Kaczor, uważny obserwator warszawskich przestrzeni, przygotował cykl zdjęć pokazujących niedostrzegane oblicze osiedla. W serii fotografii starał się uchwycić relację pomiędzy naturą, a architekturą.

Opis pracy:
„Służew nad Dolinką” – to brzmi trochę groteskowo. Skąd nagle w dużym mieście jakaś dolinka? „Nad doliną” byłoby dostojniej, poważniej. Ale „nad dolinką”? Trochę jak z bajki. Zdziczałe wiśnie, jabłonki i krzaczki porzeczek zdradzają, że niegdyś musiał tu być sad owocowy. Dziś miejsce to przypomina raczej „tajemniczy ogród”.
Jest jednak kilka wąskich przesmyków w tej gęstwinie, którymi można przejść na drugą stronę; tam, skąd bloki widać już w całej ich okazałości, a nawet skąd wydają się jeszcze wyższe, bo stoją na lekkim wzniesieniu.
Tędy wchodzi się do labiryntu. Z gęstwiny drzew w gęstwinę betonu. I choć labirynt nie jest rozległy, „Nowy” z łatwością straci tu orientację. Rytmiczne rzędy okien i balkonów hipnotyzują – wszędzie jest podobnie. Ogród jednak, gdzie tylko może, nie daje za wygraną. Między blokami wyrastają kępy krzaków, rozłożyste sumaki, wysmukłe brzozy. A mieszkańcy osiedla naiwnie myślą, że zasadzili je sami.

Fotografie powstały w ramach projektu “M3”:
Projekt M3 polegał na odwzorowaniu w formie pawilonu typowego dwupokojowego mieszkania z osiedla Służew nad Dolinką (SND) oraz przeprowadzeniu szeregu instalacji artystycznych w przestrzeni Dolinki. Przeniesienie mieszkania M3 w otwartą przestrzeń miało sprowokować dyskusję o podnoszeniu jakości życia i lepszym wykorzystaniu zielonej przestrzeni. W pawilonie zorganizowano wystawy fotograficzne, wystawy i spotkania poświęcone architekturze osiedla, jego przeszłości oraz wizjom zmian. Architekci wnętrz zaproponowali możliwe sposoby przekształceń typowego M3, dostosowane do potrzeb mieszkańców różnych pokoleń. Pawilon M3 stał się też miejscem spotkań i dyskusji o tożsamości osiedla.

Projekt miał też wymiar społecznościowy. We współpracy z mieszkańcami w „dużym pokoju” M3 organizatorzy stworzyli sąsiedzką bibliotekę, która po zakończeniu projektu trafiła do nowych właścicieli. Mieszkańców zaproszono także do uwolnienia ich piwnic i mieszkań poprzez wymianę lub oddanie zbędnych rzeczy. Niektóre przedmioty zyskały nowe życie dzięki wykorzystaniu artystycznego recyclingu.

Producent projektu: Stowarzyszenie na rzecz poprawy środowiska mieszkalnego ODblokuj/www.odblokuj.org

This slideshow requires JavaScript.

Materiały informacyjne i fotograficzne dzięki uprzejmości organizatorów.

Advertisements

Information

This entry was posted on Wrzesień 26, 2011 by in 2011, Prace powstałe dzięki wsparciu dotacji m.st. Warszawy.