PUBLICZNA KOLEKCJA SZTUKI MIASTA WARSZAWY

Projekt Fundacji Bęc Zmiana

Holenderska inspiracja / M3

Artyści: Wojciech Tylbor-Kubrakiewicz
Miejsce prezentacji: Dolinka Służewiecka
Typ obiektu: mural
Data powstania: 2011

Mural na żelbetowym odpływie ściekowym połączył wątek historycznego holenderskiego osadnictwa na tym terenie z holenderskim malarstwem pejzażowym i street artem. Wykorzystanie odpływu ściekowego nawiązuje do manierystycznej tradycji parkowej.

Mural powstał w ramach projektu „M3”:
Projekt M3 polegał na odwzorowaniu w formie pawilonu typowego dwupokojowego mieszkania z osiedla Służew nad Dolinką (SND) oraz przeprowadzeniu szeregu instalacji artystycznych w przestrzeni Dolinki. Przeniesienie mieszkania M3 w otwartą przestrzeń miało sprowokować dyskusję o podnoszeniu jakości życia i lepszym wykorzystaniu zielonej przestrzeni. W pawilonie zorganizowano wystawy fotograficzne, wystawy i spotkania poświęcone architekturze osiedla, jego przeszłości oraz wizjom zmian. Architekci wnętrz zaproponowali możliwe sposoby przekształceń typowego M3, dostosowane do potrzeb mieszkańców różnych pokoleń. Pawilon M3 stał się też miejscem spotkań i dyskusji o tożsamości osiedla.

Projekt miał też wymiar społecznościowy. We współpracy z mieszkańcami w „dużym pokoju” M3 organizatorzy stworzyli sąsiedzką bibliotekę, która po zakończeniu projektu trafiła do nowych właścicieli. Mieszkańców zaproszono także do uwolnienia ich piwnic i mieszkań poprzez wymianę lub oddanie zbędnych rzeczy. Niektóre przedmioty zyskały nowe życie dzięki wykorzystaniu artystycznego recyclingu.

Producent projektu: Stowarzyszenie na rzecz poprawy środowiska mieszkalnego ODblokuj/www.odblokuj.org

Materiały informacyjne i fotograficzne dzięki uprzejmości organizacji.

Advertisements

Information

This entry was posted on Wrzesień 18, 2011 by in 2011, Prace powstałe dzięki wsparciu dotacji m.st. Warszawy.