PUBLICZNA KOLEKCJA SZTUKI MIASTA WARSZAWY

Projekt Fundacji Bęc Zmiana

Leżak

Artyści: Alicja Raczkowska
Miejsce prezentacji: bulwar nad Wisłą
Typ obiketu: rzeźba-mebel
Data powstania: lipiec 2011

Założenie projektu mieści się w koncepcji minimalistycznego „przedmiotu powiększonego”. Jest to klasyczny plażowy leżak, tylko pięciokrotnie większy. Zbudowany tak jak prawdziwy, jednak przeznaczony do korzystania przez kilka osób jednocześnie. Ma być zachętą dla ludzi do przebywania nad Wisłą, traktowania nabrzeża jako miejsca wypoczynkowego. Stanowi także dialog z inicjatywą, podjętą przez władze miasta, wybudowania deptaka i plaży po przeciwnej stronie rzeki.

Projekt powstał w ramach przedsięwzięcia „Park rzeźby nad Wisłą”/transformwarsaw.blogspot.com:
Prezentacja prac site-specific młodych artystów, studentów ASP w nadwiślańskiej przestrzeni. Na okres wakacji bulwar zamienił się w Park pełen niebanalnych, intrygujących rzeźb, które stworzone zostały z myślą o tym specyficznym terenie. Konkurs wygrało sześć projektów, które w jakiś sposób swoją ideą, rolą czy tworzywem odwołują się do rzeki i jej nabrzeży.

Producent projektu: Stowarzyszenie Edukacji i Postępu STEP /www.2b.art.pl/

Materiały informacyjne i fotograficzne dzięki uprzejmości organizacji.

Advertisements

Information

This entry was posted on Lipiec 30, 2011 by in 2011, Prace powstałe dzięki wsparciu dotacji m.st. Warszawy.