PUBLICZNA KOLEKCJA SZTUKI MIASTA WARSZAWY

Projekt Fundacji Bęc Zmiana

Dom

Artyści: Patrycja Świerż
Miejsce prezentacji: bulwar nad Wisłą
Typ obiektu: interwencja malarska
Data powstania: lipiec 2011

Plan domu w skali 1:1 wraz z wycieraczką i przedsionkiem, namalowany na schodach, miał tworzyć wrażenie pewnej izolacji i intymności kojarzonej z przebywaniem w zamkniętym pomieszczeniu – równocześnie otwartości, nieograniczoności wypływającej z naturalnego położenia miejsca. Także wybór schodów jest nieprzypadkowy – to tam latem ludzie, tak jak w domu, spotykają się, by spędzać wspólnie czas, odpocząć, porozmawiać.

Projekt powstał w ramach przedsięwzięcia „Park rzeźby nad Wisłą”/transformwarsaw.blogspot.com:
Była to prezentacja konsursowych prac site-specific młodych artystów, studentów ASP w nadwiślańskiej przestrzeni. Na okres wakacji bulwar zamienił się w park pełen niebanalnych, intrygujących rzeźb, które stworzone zostały z myślą o tym specyficznym terenie. Wybrano sześć projektów, które w jakiś sposób swoją ideą, rolą czy tworzywem odwołują się do rzeki i jej nabrzeży.

Producent projektu: Stowarzyszenie Edukacji i Postępu STEP/www.2b.art.pl/

Materiały informacyjne i fotograficzne dzięki uprzejmości organizacji.

Reklamy

Information

This entry was posted on Lipiec 30, 2011 by in 2011, Prace powstałe dzięki wsparciu dotacji m.st. Warszawy.